top of page
Søg
Nanja Sindballe

Hvordan håndterer du at miste dit barn?

At miste sit barn er en kæmpe sorg – nok den største sorg af alle. En sorg der er så naturstridig, og derfor meget svær at håndtere. Her kan du læse om, hvordan mange forældre reagerer, og hvad du kan gøre for at genfinde balancen i dit og jeres liv på ny.

Det, der ikke kunne eller måtte ske, er sket. Oplevelsen af ikke at få lov til at få det barn, der var så ønsket, og som der har været så mange drømme forbundet med, er så utrolig meningsløst.


Det er en choktilstand

Den første tid efter at have mistet sit barn er ofte den sværeste. Mange forældre føler sig efterladte i et tomrum med al den kærlighed, de havde håbet, de skulle give til deres mistede barn. Kærlighed der skulle vises – bl.a. fysisk gennem knus, kærtegn og leg. I stedet må kærligheden nu opleves gennem følelser af samhørighed til barnet.

For lidt tid siden, sad jeg overfor et par som havde mistet sidst i graviditeten, og de havde malet børneværelset og købt al udstyret ind til deres barn. De var så opfyldte af forventningsglæde. Nu blev deres drømme pludselig til et mareridt. Og jeg blev deres støtte i at kunne finde fodfæste i livet igen og lære at leve med dette tab.

For det er helt normalt at forældre, der har mistet, kommer i en choktilstand lige efter tabet: Pludselig skal man både forholde sig til døden – eksistentielt, og finde ud at være forældre til et dødt barn på samme tid. Det kan være psykisk og fysisk meget belastende.


Hver persons sorg er unik

Det vigtigt at understrege, at vi som mennesker reagerer forskelligt i sorgen. Som psykoterapeut og sorgrådgiver møder jeg mange forskellige tilstande og spørgsmål fra forældre, såsom:

Jeg vil gerne bevare en relation til mit døde barn, men hvordan? Hvem er jeg/vi så nu? (Mange oplever en tomhed og forvirring omkring deres identitet og forældreidentitet).

Jeg er bange for, at jeg/vi ikke får reageret og sørget godt nok – hvordan ved jeg det ?

Mange forældre giver også udtryk for forvirring og forskrækkelse over deres egen eller partnerens symptomer. Jeg talte forleden med en mor til en mistet pige for 6 måneder siden, som fortalte, at hun havde så svært ved at føle sig så træt og glemsom hele tiden. Og derfor er det min erfaring, at det er vigtigt at vide en smule om sorgens væsen og de normale sorg-reaktioner. For denne viden giver mulighed for at kunne rumme ens reaktioner bedre og skaber en tiltrængt ro i ens nervesystem.


Nogle af de NORMALE sorg-reaktioner:

  • Træthed: Kan ikke holde til nær så meget, eller i så lang tid af gangen, som før tabet.

  • Hukommelsesbesvær: Problemer med at huske, og svært ved at koncentrere sig om selv simple opgaver.

  • Svært ved at lære nyt: Behov for at få forklaret ting/opgaver mange gange.

  • Svært ved at holde overblikket: Svært ved at blive afbrudt for meget, holde fokus og ændringer i planer kan virke meget krævende.

  • Øget sanse-følsomhed: Tager mange flere lyde og sanser ind end normalt, hvilket trætter én.

  • Andre symptomer kan være: Søvnproblemer, kort-luntet, appetitændringer, svimmelhed, hyppige smerte i hoved/maven, energiløshed, lettere til tårer og nedsat

Tiden efter at have mistet, er ofte præget af mange, og måske også modstridende, følelser og tanker, både for en selv og ens partner. Mange forældre oplever, at de reagerer forskelligt i sorgen. Det er helt normalt. Det kan føles både hjælpsomt og udfordrende. For ikke at tale om håndteringen af de pårørendes reaktioner og hele omverdenen.


Det er min erfaring, at disse nedenstående råd ofte er gavnlige i sorgprocessen

  • Husk, at sorg tager tid. Sorg er et vilkår i livet, som skal leves, ikke fikses.

  • Husk, at der ikke er én rigtig måde at være i sorg på. Hver persons sorg er unik.

  • Forskning på sorgområdet viser, at det er gavnligt for sorgprocessen at få viden om sorg, og sorgreaktioner. Det beroliger og normaliserer.

  • Ofte er kontakt og trøst med til at lindre og hele vores sår. Tag derfor imod den praktiske hjælp og støtte jeres nærmeste tilbyder. Men husk at respektere dine/jeres egne grænser.

  • Få professionel støtte og hjælp til at lære at leve med dit/jeres tab. Det giver fornyet mening, håb og mod på livet.


Tør jeg blive gravide igen?

Heldigvis har langt de fleste forældre lyst til at blive gravide igen, men de er bekymrede og urolige. Naturligvis! Derfor kan det være meget gavnligt at få professionel støtte i processen frem mod en ny graviditet.

Hold fast i dit håb, livsvilje og i kærligheden. Det er muligt at genfinde balancen, glæden og retningen i livet – selvom det ikke føles muligt lige nu.

For sorgen vil som regel aftage i styrke over tid. Mere glæde og håb vil fylde. Men tabet vil altid være der, og det er det, man som forældre med tiden skal lære at leve med.


Skrevet af Nanja Liv Sindballe, Cand.mag., Eksamineret psykoterapeut og tidligere rådgiver i Landsforeningen Spædbarnsdød. Certificeret stresscoach. Artiklen er også publiceret i MOMKIND

137 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page